Två män som står i ett serverrum

Cybersäkerhet

Samlad information och råd om hur du kan jobba med cybersäkerhet.

Foto på en kvinna bakifrån som sitter framför en dator och håller i en kopp kaffe.

Publikationer

Här hittar du de rapporter som tagits av Nationellt cybersäkerhetscenter.

Tre personer runt ett bord

Jobba hos oss

Hos NCSC får du vara med och utveckla centret till ett nav för svensk cybersäkerhet och verka för en generell höjning av cybersäkerhet och motståndskraft i samhället.

Närbild kretskort

CERT-SE, Computer Emergency Response Team

CERT-SE är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team) med uppgift att stödja det svenska samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-säkerhetsincidenter. Uppdraget omfattar både privat och offentlig sektor med fokus på samhällsviktig verksamhet. CERT-SE:s verksamhet bedrivs vid Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB).

Aktuellt

01 nov. 2024 kl. 06:21 NYHET

NCSC nav för svensk cybersäkerhet

Den 1 november blev Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, en del av FRA. Inom centret samarbetar myndigheter och näringsliv för ett bättre cybersäkerhetsarbete.

23 sep. 2024 kl. 11:17 NYHET

Nationellt cyber­säkerhets­center blir del av FRA

Idag meddelade regeringen att Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, blir en del av Försvarets radioanstalt, FRA. Samverkan med myndigheter och näringsliv blir en fortsatt viktig del av centrets verksamhet också framöver.

16 sep. 2024 kl. 11:06 NYHET

Övning och vikten av att öva

Gör analysen först och öva sedan på rätt saker för att få effekt och förmågehöjning, det säger Tobias Malm, Försvarsmakten och Rebecca Karlsson, CERT-SE.

27 aug. 2024 kl. 10:51 NYHET

Lösenord och flerfaktorsautentisering

Lösenordshantering är en central del i cybersäkerhetsarbetet. I det här studioprogrammet berättar Karl Selin från CERT-SE om lösenord och vikten av flerfaktorautentisering för att skydda din data.

05 juli 2024 kl. 14:50 NYHET

Sårbarhet i OpenSSH

En sårbarhet har upptäckts i verktyget OpenSSH, som ofta används för administrativ åtkomst till exempelvis servrar, klienter och annan utrustning. NCSC-SE informerar här för att skapa förståelse för problemet och rekommendera åtgärder.