Lansering av Sveriges nationella strategi för cybersäkerhet 2025–2029

Onsdagen den 2 april lanserade Försvarsdepartementet Sveriges nationella strategi för cybersäkerhet 2025–2029 vid ett event på Försvarshögskolan.
Strategin markerar en ny era för cybersäkerhet i Sverige och utgör en tydlig ambitionshöjning från regeringens sida för att möta de växande hot och sårbarheter som det digitala landskapet innebär.
Ett starkt samarbete för ökad motståndskraft
Malena Britz, prorektor vid Försvarshögskolan, inledde och hälsade deltagarna välkomna. Därefter talade Carl-Oskar Bohlin, minister för civilt försvar, om vikten av ett starkt samarbete mellan offentliga och privata aktörer för att Sverige ska kunna stå emot hot i en snabbt föränderlig teknologidriven värld. Bohlin sade också att vi, med den nya strategin, nu har en styråra som kan ta oss framåt i arbetet.
Charlotte Lindgren, tf. chef för Nationellt cybersäkerhetscenter, NCSC, lyfte fram den centrala roll som NCSC spelar i det nationella cybersäkerhetsarbetet.
– Vi lever i en tid där digitaliseringen genomsyrar alla delar av vårt samhälle. Cyberangrepp blir alltmer sofistikerade och aktörer med antagonistiska avsikter letar ständigt efter sårbarheter att utnyttja. Här fyller NCSC en avgörande funktion, sade Lindgren.
Hon betonade att NCSC:s arbete handlar om att bygga en robust cybersäkerhetskultur och en långsiktig motståndskraft mot cyberangrepp.
David Olgart, föreståndare vid Cybercampus, talade om vikten av utbildning och forskning för att säkerställa Sveriges långsiktiga cybersäkerhet. Han poängterade att samverkan mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor är en grundförutsättning för att kunna möta dagens och morgondagens hot.

Strategins pelare och mål
Strategin vilar på tre pelare:
- Pelare A: Systematiskt och effektivt cybersäkerhetsarbete.
- Pelare B: Utvecklad kunskap och kompetensutveckling inom cybersäkerhet.
- Pelare C: Förmåga att förhindra och hantera cybersäkerhetsincidenter.
Till strategin har regeringen beslutat om en handlingsplan som årligen ska följas upp och uppdateras. Strategin bygger både på nationella behov och EU:s NIS 2-direktivs allriskperspektiv för att kunna möta en bredd av utmaningar.
Bidrag genom workshops
Hösten 2023 arrangerade NCSC tillsammans med Regeringskansliet en serie workshops för att stödja framtagandet av strategin. Deltagarna representerade en bred grupp av svenska bransch- och intresseorganisationer, offentliga organisationer och privata aktörer. Syftet var att säkerställa att så många perspektiv som möjligt beaktades i det fortsatta arbetet.
Relaterade länkar
En ny era av cybersäkerhet - Nationell strategi för cybersäkerhet 2025–2029
Ladda ner och läs mer på regeringens webbplats
Nästa steg i arbetet med en nationell informations- och cybersäkerhetsstrategi
Om NCSC:s workshops för att stödja framtagandet av strategin.