Hotaktörer
Sverige står inför komplexa cyberhot från statliga aktörer, kriminella nätverk och ideologiskt motiverade grupper. Dessa aktörer agerar med olika syften – från underrättelseinhämtning och sabotage till ekonomiska vinster och påverkan. Med avancerade metoder och hög anonymitet hotar de både samhällsviktig infrastruktur, nationell säkerhet och ekonomisk stabilitet.
Vilka hotar oss?
De cyberhot som riktas mot Sverige är mångfacetterade och kan kopplas till flera olika typer av hotaktörer. I huvudsak utgörs dessa av statliga aktörer, kriminella och i viss omfattning även av ideologiskt motiverade aktörer, såsom hacktivister.
Statliga aktörer genomför cyberangrepp mot Sverige i syfte att exempelvis inhämta information som kan gynna det egna landets utrikes- och säkerhetspolitiska intressen eller i syfte att stärka det egna landets ekonomi och företag genom företagsspioneri.
Cyberkriminalitet syftar i de allra flesta fall till att tjäna pengar. De ideologiskt motiverade aktörerna agerar i enlighet med sina egna formulerade agendor.
Metoder och verktyg för cyberangrepp utvecklas ständigt och hotaktörernas spelplan förändras i takt med teknikutvecklingen. Hotaktörerna använder sig ofta av enklast möjliga metod för att uppnå önskat resultat och i många fall krävs inte att man använder sig av avancerade metoder.
Att skydda sig mot cyberangrepp från kvalificerade hotaktörer är en nationell angelägenhet. Samhällsviktig infrastruktur är mål för främmande makt, som strävar efter att kunna påverka den. Avsikten kan vara att påverka beslutfattande i fred, skapa oro i ett krisläge eller försvåra våra försvarsansträningar i krig.
Datorer i Sverige angrips också i syfte att i sin tur kunna användas i cyberangrepp mot mål i andra länder.
Svårigheter med att identifiera en hotaktör på cyberområdet
Förutsättningarna för anonymitet är goda på cyberområdet och en identifiering av en hotaktör är ofta förenad med osäkerhet. Identifiering, eller attribuering, kräver ofta att flera olika informationsunderlag läggs samman och bedöms.
Det händer att olika hotaktörer komprometterar varandras infrastruktur, stjäl verktyg från varandra eller till och med tar över varandras mål.
En hotaktör kan även använda sig av ombud, proxys. Det kan vara kriminella nätverk som får uppdrag och i vissa fall även tekniska hjälpmedel att utföra dem.
Statliga aktörer
Ideologiskt motiverade aktörer
Kriminella aktörer