NCSC är en del av FRA, Försvarets radioanstalt och i centret samarbetar myndigheter inom cybersäkerhetsområdet med näringslivet.
FRA har i uppdrag att fortsätta utvecklingen av NCSC för att stärka arbetet med att förebygga, upptäcka, och hantera cyberhot och andra it-incidenter. FRA, verkar inom ramen för NCSC, för en generell höjning av cybersäkerheten och motståndskraften nationellt.
I centret samarbetar fler myndigheter som arbetar med cybersäkerhet. Här nedan hittar du kort information och länkar till en del av detta cybersäkerhetsarbete.
FRA är en civil myndighet under Försvarsdepartementet som bidrar till att skydda Sverige och svenska intressen genom verksamhetsområdena underrättelser och cybersäkerhet.
FRA:s arbete inom cybersäkerhet är omfattande och myndigheten har lång erfarenhet av att skydda svenska samhällsviktiga nätverk mot de mest avancerade hoten. Sedan november 2024 ansvarar FRA också för NCSC som har i uppdrag att förbättra cybersäkerheten bredare i samhället.
FRA:s arbete med cybersäkerhet
Inom FMV finns avdelningen cybersäkerhet och certifiering som är den del av FMV som utför uppdraget som nationell myndighet för cybersäkerhetscertifiering samt bedriver samverkan och tillsyn enligt EU:s cybersäkerhetakt.
Avdelningen består av Sveriges certifieringsorgan för IT-säkerhet (CSEC) och Inspektionen för cybersäkerhetscertifiering (ICC).
FMV:s arbete med cybersäkerhet
Försvarsmaktens cyberförsvar är en integrerad del i det militära försvaret och utgör en militärstrategisk resurs som dimensioneras för att möta angrepp från de mest kvalificerade aktörerna.
Försvarsmakten ansvarar för Sveriges offensiva cyberförsvarsförmåga. Samarbetet med andra myndigheter, internationella samverkanspartner och civila aktörer är väsentligt för att kunna hantera den komplexa operationsmiljön och dess höga grad av uppkoppling.
Inom området cyber- och informationssäkerhet arbetar MSB med att analysera och bedöma omvärldsutvecklingen, vara regelgivande inom området, lämna råd och stöd i förebyggande arbete till andra statliga myndigheter, kommuner, regioner, företag och organisationer. Inom MSB finns CERT-SE (Computer Emergency Response Team) som är Sveriges nationella CSIRT (Computer Security Incident Response Team).
CERT-SE stöttar det svenska samhället i arbetet med att hantera och förebygga it-säkerhetsincidenter. Uppdraget omfattar både privat och offentlig sektor med fokus på samhällsviktig verksamhet.
En övergång av CERT-SE och eventuell ytterligare cybersäkerhetsverksamhet till NCSC, utreds under 2025.
MSB:s arbete med informations- och cybersäkerhet
Cyberförmåga och möjlighet att verka i den digitala miljön är avgörande inom Säkerhetspolisens samtliga verksamhetsområden. Effekterna av ett cyberangrepp kan få stora konsekvenser för samhällsviktiga funktioner och kritiska it-system, och de direkta och indirekta kostnaderna för cyberangrepp beräknas till miljardbelopp.
För Säkerhetspolisen handlar det om att upprätthålla en hög cyberförmåga för att möta dagens hotaktörer. Detta görs internt och i nära samverkan med en rad andra myndigheter.